Samenvatting


Meneer M. is een bekend Nederlands schrijver van de oude garde. Met zijn boek De afrekening probeerde de schrijver een mysterieuze verdwijning te achterhalen van een vermiste geschiedenisleraar uit Amsterdam. Wat men echter niet weet is dat meneer M. wellicht meer weet dan dat hij beweert.


Laura is een populair meisje, ze heeft een vaste vriendengroep, bekende vader en een sprankelend uiterlijk. Samen met haar vrienden gaat ze zo af en toe naar haar vakantiehuisje in Terhofstede Zeeland. Haar beste vriend David is al een tijd goed bevriend met nogal een lange slungel, Herman. Gezien de twee zo dik met elkaar zijn en Hermans thuissituatie nogal gespannen is vraagt David aan Laura of Herman een keertje mee kan naar Zeeland. Laura aarzelt maar besluit uiteindelijk dat Herman mag komen om David een plezier te doen. Eenmaal in Zeeland merkt Laura iets op, hoe raar Herman ook is, toch heeft hij iets wat haar aanspreekt en zo wordt ze langzaam verliefd. Helaas veranderen de laatste dagen in Zeeland in een nachtmerrie, door haar afstandelijke gedrag naar Herman zijn ze niet closer met elkaar geworden maar Stella, haar beste vriendin, heeft Herman wel beter leren kennen. Uiteindelijk begint Herman een relatie met Stella en dit doet Laura veel pijn.

Een paar maanden na Zeeland vertrekt de klas van Laura naar Parijs, hoewel Laura niet close meer is met Stella probeert ze er het beste van te maken. In Parijs begint haar verhouding met haar geschiedenisleraar meneer Landzaat, een verhouding die haar eeuwig bij zo blijven.

De tijd tikt verder en Herman maakt het uit met Stella. Hierna ziet Laura haar kans schoon, ze heeft in ieder geval nooit echt iets gevoeld voor meneer Landzaat. Herman en Laura krijgen een relatie, dit tegen de zin van meneer Landzaat in. Als Herman en Laura naar Zeeland vertrekken probeert Landzaat in een wanhoopsdaad achter ze aan te gaan. Eenmaal aangekomen in Terhofstede komen Herman en Laura tot de ontdekking dat meneer landzaat voor hun deur staat met een niet werkende auto. Niet veel later zou Landzaat voor eeuwig verdwenen zijn en zal het voor altijd de vraag zijn waar hij is gebleven.


Meneer M heeft met zijn roman geconcludeerd dat een moord op de leraar door zijn twee leerlingen goed mogelijk zou kunnen zijn geweest. Wat hij echter niet weet is dat Herman zijn onderbuurman is, en Herman houdt M constant in de gaten. Hoe zou de confrontatie tussen de twee aflopen?

Reacties